dimecres, 13 de febrer del 2008

MÉS SOBRE LA FELICITAT (EPICTET)


Aquest fragment està extret del llibre "Un manual de vida", a partir del pensament d'Epictet. Espero que us ajudi.

LA FELICITAT NOMÉS ES POT TROBAR A L'INTERIOR

La llibertat és l'única meta que val la pena en aquesta vida. S'aconsegueix prescindint de les coses que són fora del nostre control. No podem tenir un cor alegre si les nostres ments són un afligit calder de temor i ambició.
Vols ser invencible? Aleshores no entaulis combat amb coses sobre les quals no tens un control real. La felicitat depèn de tres coses, i totes tres estan sota el teu poder: la voluntat, les idees respecte als esdeveniments en els quals estàs embolicat i l'ús que facis d'aquestes idees.
L'autèntica felicitat sempre és independent de les circumstàncies externes. Practica la indiferència envers les circumstàncies externes. La felicitat només pot trobar-se a dins.
Amb quanta facilitat ens enlluernen i ens enganyen l'eloqüència, els càrrecs, els títols, els honors, les possessions, els vestits cars o un posat afable. No cometis l'error de donar per descomptat que les celebritats, els personatges públics, els líders polítics, els rics o aquells qui posseeixen grans dots intel·lectuals o artístics són necessàriament feliços. Fer-ho és deixar-se desconcertar per les aparences i només farà que dubtis de tu mateix.
Recorda: l'essència real de la bondat només es troba entre les coses que estan sota el teu control. Si no oblides aquesta premissa, no et trobaràs en fals sentint enveja o desolació, tot comparant lamentablement els teus triomfs amb els dels altres.
Deixa d'aspirar a ser algú altre, car això és sota el teu control.

NINGÚ NO POT FER-TE MAL

La gent no té la facultat de fer-te cap mal. Fins i tot si et denigren a crits o et donen cops, si t'insulten, teva és la decisió de considerar si el que està passant és insultant o no. Quan algú t'irrita, l'únic que t'irrita és la teva pròpia resposta. Per tant, quan et sembli que algú t'està provocant, recorda que l'única cosa que et provoca és el teu judici de l'incident. No permetis que les teves emocions s'encenguin per meres aparences.
Intenta no limitar-te a reaccionar a l'acte. Allunya't de la situació a fi de tenir-ne una perspectiva més àmplia. Calma't.

2 comentaris:

remei ha dit...

precioso texto. hoy a ratitos,arañados me he conseguido poner al día con tus escritos, geniales.
Me ha gustado mucho los que hablaban sobre la lectura, (ya conoces mi relación con ella).
Bien felicidades y un fuerte beso.

Anònim ha dit...

Es curiós l'actualitat que encara esdevé el que has escrit i que esta allunyat en el temps. Els clàssics no moren, les idees que volen descriure la realitat humana, poden arribar a tindrà vida pròpia, plenes de sentit. Salut i que la inspiració per escriure no et deixi, ni que sigui per recordar la condició humana vista per uns altres ulls i que per un moment et fan servir d'eina. Salut.